Ανάβουμε φωτιές στις Γειτονιές (Έθιμο Αϊ Γιάννη Ριγανά)

Ανάβουμε φωτιές στις Γειτονιές (Έθιμο Αϊ Γιάννη Ριγανά)

ΙΟΥΝΙΟΣ ..
Ο μήνας του Αϊ Γιαννιού του Ριγανά που γιορτάζεται με φωτιές.
Τ΄ Αϊ Γιαννιού μαζεύουν και τη ρίγανη και φέρνουν μπουκέτα, ο καθένας το δικό του. Τη μαζεύουν προτού να βγει ο ήλιος, για να είναι καλή.
Γι’ αυτό τον Αϊ Γιάννη τον λένε και Ριγανά.

Μαζεύαμε ξερά ξύλα και ανάβαμε φωτιά μετά οι γείτονες έφερναν τα Μαγιάτικα Στεφάνια που είχαν κρεμασμένα στην πόρτα του Σπιτιού τους και τα πετούσαν στη Φωτιά !!!. Κι ύστερα παίρναμε σειρά και πηδούσαμε μικροί μεγάλοι την φωτιά τρεις φορές ο καθένας, και κάναμε κρυφές ευχές μέσα μας, ελπίζοντας να πιάσουν . Έτσι ξορκίζαμε το κακό, με την ευχή να έχουμε υγεία και να είναι καλή η χρονιά ίσαμε τον επόμενο Ιούνη.
Και μετά όλοι μαζί χέρι χέρι μικροί μεγάλοι χορεύαμε γύρο απ τη φωτιά μέχρι αργά το βράδυ !!!

Ο Σύλλογος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβιώνει το έθιμο που κάποτε τηρούνταν σε κάθε γωνιά της πόλης μας !!! Καλούμε όλους να φέρουν τα μαγιάτικα στεφάνια να τα κάψουμε και μαζί με παιδιά κι εγγόνια να πηδήξουμε πάνω απο τη φωτιά έτσι για το καλό έτσι για να το μάθουν οι μικροί έτσι για να μην σβήσει να μην χαθεί !!!

Και μετά να χορέψουμε μαζί με τους ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ και να τραγουδήσουμε μαζί με τους ΡΕΜΠΕΤΕΣ να φάμε και να πιούμε φτηνά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!!

23 ΙΟΥΝΙΟΥ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑς ΘΕΟΔΩΡΑΣ

Ευχαριστούμε την Περιφερειακή ενότητα Άρτας και το Δήμο Άρτας για την συνδιοργάνωση