Αναβίωση Εθίμων την Μεγάλη Εβδομάδα

Αναβίωση Εθίμων την Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας σας προσκαλεί να περάσετε την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα στο Ναό Αγίας Θεοδώρας και να δείτε από κοντά τα παμπάλαια έθιμα που λαμβάνουν χώρα στην ενορία μας !!!

Πρόγραμμα :

Την Μεγάλη Πέμπτη και ώρα 19:30 περίπου αναβιώνει το Έθιμο της Φωτιάς.

Το έθιμο χάνετε στα βάθη των αιώνων .
Ενορίτες και παιδιά από την ενορία  της Αγίας Θεοδώρας ένα μήνα πριν την Μεγάλη Πέμπτη πηγαίνουν στης όχθες του ποταμού Άραχθου και συγκεντρώνουν κορμούς δέντρων που κατεβάζει το ποτάμι.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τους στήνουν στην πλατεία της εκκλησιάς και το βράδυ στο έκτο ευαγγέλιο ανάβουν φωτιά (βλέπε φώτο).
Το έθιμο συμβολίζει της φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του ποντίου Πιλάτου αναμένοντας την απόφαση για την τύχη Του, ενώ ο Πέτρος Τον απαρνούνταν 3 φορές

Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται από τα χωριά  Βλαχέρνα και  κορφοβούνι !!!

Ώρα 23:00 ξεκινά ο στολισμός του επιταφίου με τον παραδοσιακό τρόπο πέταλο – πέταλο ενώ Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα ψάλουν τα Εγκώμια

-.-.-.

Την Μεγάλη Παρασκευή η Περιφορά του Επιταφίου 20:00

-.-.-.

Το Μεγάλο Σάββατο 15:30 Στο πηγάδι του Ναού η Κατασκευή του Ιούδα .

23:30 Με το που ο ιερέας ψάλει το δεύτε λάβετε Φως εκατοντάδες φωτεινά αερόστατα θα αφεθούν στον ουρανό της πόλης συμβολίζοντας την άνοδο της ψυχής στον ουρανό δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα !!!

24:00 Με το Χριστός Ανέστη ο Ιούδας στην πυρά !!!

Την Μεγάλη Εβδομάδα ενορίτες φέρνουν ρούχα για την κατασκευή του Ιούδα.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου τα παιδιά της ενορίας δίνουν ραντεβού στο πηγάδι της εκκλησίας όπου με τα ρούχα και άχυρο κατασκευάζουν το ομοίωμα του Ιούδα το οποίο κρεμούν σε μία κρεμάλα στο προαύλιο του Ναού .

Το βράδυ με το που οι καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση Του Κυρίου βάζουν φωτιά στον Ιούδα .

Ακολουθεί πλούσιο πρόγραμμα με Πυροτεχνήματα !!!

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας εύχεται σε όλους καλή Μεγάλη Εβδομάδα καλή Ανάσταση καλό Πάσχα με υγεία !!!

Για το ΔΣ

ο

Πρόεδρος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ