Προτάσεις για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής

Προτάσεις για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής

Προς : Δήμο Αρταίων

Θέμα : Προτάσεις του συλλόγου για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής μετά από πρόσκληση του Δήμου για Δημόσια διαβούλευση

Ο σύλλογος φίλων Ιερού βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του δήμου για προτάσεις αξιοποίησης της παραποτάμιας περιοχής στο Πλαίσιο οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού αράχθου ιδιαίτερα γιατί μεγάλο μέρος της παραποτάμιας δημοτικής έκτασης είναι εντός ορίων της ενορίας μας και τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Όσο αναφορά την αντιπλημμυρική προστασία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εστιάσουν οι αρμόδιοι στην εκτόνωση από την πλευρά στρατοπέδου Παπακώστα και περιμετρικά του Λόφου της περάνθης με κατασκευή αύλακα και επανένωση με το ποταμό. Οι ανωτέρω πρόταση θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα μιας και παράπλευρος Του αύλακα θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση για σπορ εστίαση αλλά και για άρδευση του κάμπου. Επισυνάπτουμε δύο αεροφωτογραφίες όπου οι προτάσεις μας φαίνονται με διαφορετικά χρώματα και αριθμούς για να γίνουν κατανοητές.

Πρώτη πρόταση που φαίνεται με το ανοιχτό πράσινο χρώμα και τον αριθμό 7 είναι ο παραποτάμιος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος με πλακόστρωτο και φωτισμό όπου θα ξεκινάει από το πουρνάρι 2 και θα καταλήγει στο γλυκόριζο με προοπτική να συνεχιστεί στο μέλλον ακόμα πιο μακριά. Με τον αριθμό 1 και κόκκινο χρώμα προτείνουμε την δημιουργία τεχνικής λίμνης μικρού βάθους έως 4 m τα νερά της οποίας θα έχουν συνεχή ανανέωση με εισερχόμενα από το ποτάμι έτσι ώστε να είναι πάντα καθαρή και αστραφτερή και θα χρησιμοποιείται γεια μπάνιο με χωμάτινη πλαζ γύρω-γύρω και για ερασιτεχνική αλιεία.
Στη θέση με το κίτρινο χρώμα και με τον αριθμό 5 θα μπορούσε να γίνει ανοιχτό αμφιθέατρο για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με προσανατολισμό της κερκίδας οι θεατές να βλέπουν προς το φράγμα Ιμαρέτ και το ποτάμι .

Με το άσπρο χρώμα και τον αριθμό 4 προτείνουμε αθλητική εγκατάσταση με άμμο όπου θα φιλοξενούνται αγώνες beach soccer beach handball και beach volley.

Με το γαλάζιο χρώμα και τους αριθμούς 2 , 3 και 10 προτείνουμε να είναι οι χώροι που θα διατεθούν σε ιδιώτες με μακροχρόνια μίσθωση και συγκεκριμένες δομικές υποχρεώσεις για εστίαση και ξενοδοχειακές μονάδες.

Με το πορτοκαλί χρώμα και τον αριθμό 6 προτείνουμε ζωολογικό πάρκο με αναψυκτήριο.

Με τον αριθμό 8 και κόκκινο χρώμα προτείνουμε κατά τη γνώμη μας το πιο σημαντικό για να γίνουν τα προηγούμενα, ένα φράγμα χαμηλού ύψους Πέτρινο και πρανές από τη μεριά του κάμπου με το οποίο θα συγκρατείται ικανοποιητική ποσότητα νερού από το σημείο μέχρι το φράγμα Ιμαρέτ με σκοπό την αξιοποίηση του ποταμού γεια sport και για όμορφη οπτική εικόνα του γεφυριού μας.

Με το χρώμα γκρι και αριθμό 11 προτείνουμε την πεζοδρόμηση περί τα 200 μέτρα κομματιού του επαρχιακού δρόμου Νεοχωρίου γέφυρας Άρτας και παράκαμψη των οχημάτων που φαίνεται στο χάρτι με το μπλε χρώμα και τον αριθμό 9 μέσω κάμπου στον επαρχιακό δρόμο Κωστακιών – Άρτας με τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση.

Επίσης η αξιοποίηση και της απέναντι πλευράς από Ελεούσα μέχρι Βλαχέρνα με τουλάχιστον τρεις γέφυρες πεζών από το Παραλίμνιο μέχρι το γεφύρι.
Δραστηριότητες όπως πέρασμα του ποταμού με συρματόσχοινο και άλλα extreme sport είναι εφικτά.

Ελπίζουμε σαν σύλλογος να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι σε ιδέες για την τελευταία ευκαιρία της Άρτας για ανάπτυξη που ακούει στο όνομα διευθέτηση και αξιοποίηση της κοίτης του ποταμού.

για το ΔΣ του Συλλόγου

ο
Πρόεδρος

Κουρσάρης Αθανάσιος